17 Μαΐ 2015

Πεδιάδα 1900 π.Χ.- 2015 μ.Χ.

Οι θέσεις των φρυκτωριών στην Πεδιάδα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση, προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας σας ενημερώνει ότι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με έγγραφο της , δύο ημέρες πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για την αναβίωση του ανάμματος των Μινωικών Φρυκτωριών της Πεδιάδας, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 17 Μαΐου, ζήτησε την ματαίωση της.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, 15-05-2015, στο Καστέλλι συνέλευση εκπροσώπων του συλλόγου μας, του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Μινώα Πεδιάδας (ΔΟΠΑΠ), των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, κατά την οποία συναποφασίστηκαν τα εξής:
α. Να αναβληθεί η προαναφερόμενη εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 17 Μαΐου, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
β. Να επιδιώξουμε την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και τον αρχαιολόγο κ. Νίκο Παναγιωτάκη*, με σκοπό την εξασφάλιση των
απαιτούμενων εγκρίσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό η εκδήλωση.
Πηγή: http://www.efsyn.gr
γ. Με πρωτοβουλία του ΔΟΠΑΠ, να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό νέα συνάντηση, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου και της γεωγραφικής ενότητας της Πεδιάδας, η “Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας”, ο σύλλογος “Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό” και ο αρχαιολόγος κ. Ν. Παναγιωτάκης, προκειμένου να συντονίσουν την προσπάθεια για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, το ταχύτερο δυνατό, ύστερα από την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων, και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
Ο αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης 
σε ξενάγηση στις φρυκτωρίες . 
Πηγή: http://104fm.gr
δ. Να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, για την κήρυξη του συνόλου των Μινωικών Φρυκτωριών της Πεδιάδας, ως μνημείου και μάλιστα πανανθρώπινης αξίας, ώστε να τύχει της κατάλληλης προστασίας και ανάδειξης.
Με τις παραπάνω ενέργειες μας επιχειρούμε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, στην αφύπνιση και ενεργοποίηση της πολιτείας για την προστασία και ανάδειξη του, καθώς επίσης και στην διεθνή προβολή του τόπου μας, καθώς οι Μινωικές Φρυκτωρίες της γεωγραφικής ενότητας Πεδιάδας είναι οι τελευταίοι μάρτυρες του πρώτου χερσαίου συστήματος τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως .


* Ο Νίκος Παναγιωτάκης είναι αρχαιολόγος. Πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα στον ελλαδικό χώρο, έκτασης οκτακοσίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην γεωγραφική ενότητα της Πεδιάδας, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό πάνω από δύο χιλιάδων άγνωστων αρχαιολογικών θέσεων όλων των ιστορικών περιόδων στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και της θέσης του ανακτόρου του Γαλατά. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής ανακαλύθφηκε επίσης και το αρχαιότερο συστήμα επικοινωνίας παγκοσμίως με φωτιές, από ειδικές θέσεις μέσω γιγάντιων κατασκευών, τις μινωικές φρυκτωρίες, (1900- 1700 π.Χ.). Την έρευνα υποστήριξαν διεθνείς επιστημονικοί φορείς όπως PSYCHA, Institute for Aegean Prehistory, Shelby White-Leon Levy, Mediterranean Archaeological» ενώ στο πλαίσιο αυτής έχουν ήδη δημοσιευτεί 25 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και επιστημονικά συνέδρια από τους συμμετέχοντες επιστήμονες.
Σχετικά επίκαιρα: 1.Μινωικές πυρές σε ασέληνη νύχτα.                                                                             2. Αντιδράσειςγια την απαγόρευση της αναβίωσης των Φρυκτωριών- "Η αδράνεια και το σκοτάδιφέρνουν την καταστροφή των αρχαίων μας".                                                                       3Απαντούνστο "μπλόκο" στην αναβίωση τωνμινωικών φρυκτωριών                                                4. Τ. Βαλαβάνη για φρυκτωρίες: Δεν θα υποκύψουμεστους εκβιασμούς καμίας υπηρεσίας.                    5 . SOSγια τις μινωικές φρυκτωρίες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE