26 Μαρ 2011

Αμφιλεγόμενη η κατασκευή αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης


 Πολίτες και τοπικοί φορείς στο Καστέλι Πεδιάδος στην Κρήτη, αντιτίθενται στην επιδιωκόμενη κατασκευή του νέου αεροδρομίου, που έχει ως στόχο την «ανάπτυξη» του νησιού. Την ίδια ώρα «τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και το πολιτικό σύμπαν του νησιού προπαγανδίζουν σε καθημερινή βάση την αναγκαιότητα του έργου και τη ζωτική του σημασία για το νησί, για τον τουρισμό και για τη συνολικότερη ανάπτυξη της Κρήτης», επισημαίνει ο Μάριος Διονέλλης στο ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» του Σαββάτου, 26 Μαρτίου. 


Σε κάθε επίσκεψη των αρμόδιων υπουργών, οι τοπικοί πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και τουριστικοί φορείς δείχνουν έκδηλα την επιθυμία τους για την κατασκευή του έργου, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση δημοπράτησης του στις 7 Ιουνίου, γεγονός που έχει καταγραφεί ως τοπική νίκη και επιτυχία, σημειώνει το ρεπορτάζ. Ωστόσο, συμπληρώνει, πίσω από τους πανηγυρισμούς για τη «μεγάλη» αυτή επένδυση βρίσκεται μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες για την ανάληψή του, η γαλλική Vinci. Πρόκειται για την εταιρία που έχει αναλάβει σημαντικά οδικά έργα στην Ελλάδα και σήμερα προχωρά σε μαζικές απολύσεις. Η ίδια που καταγγέλθηκε από τους εργαζόμενους στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, για την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Τα προβλήματα και οι ανησυχίες δεν σταματάνε μόνο στον ερχομό εργολάβων στη Κρήτη. Εξίσου σημαντικές είναι και οι προβλεπόμενες επιβαρύνσεις στην περιοχή. Όπως επισήμανε στον Μάριο Διονέλλη ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας, Σταμάτης Πέτρου-Μάρας «η κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία 22.000 κατοίκων της περιοχής, θα σημάνει τη χωρίς επιστροφή επιβάρυνση και εγκατάλειψη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με συνέπεια την απώλεια γης, εργασίας και εισοδήματος αλλά θα συντελέσει και στη δραματική αλλαγή του τρόπου ζωής με καταστροφή της οικιακής οικονομίας, την αλλοτρίωση της κοινωνικής συνείδησης, των ηθών και των εθίμων της περιοχής της Πεδιάδας».
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας σε σχετική ανακοίνωση τους, αναφέρουν πως περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς είναι πολύ πιθανό να επιβαρυνθούν ή ακόμα χειρότερα να καταστραφούν ολοσχερώς. Επίσης, η κατασκευή του έργου θα οδηγήσει στην απομάκρυνση και την αποκοπή των κατοίκων από τον τόπο τους και στην ερήμωση της περιοχής, αφήνοντάς την έρμαιο στους ξένους μεγαλο-«επενδυτές» που θα εκμεταλλεύονται τη γη, το νερό, την ενέργεια, τους ανθρώπους, χωρίς να αφήνουν στο τόπο ουσιαστικό όφελος.
Την Κυριακή, διοργανώνεται ημερίδα στο χωριό Θραψανό σχετικά με το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο στην Πεδιάδα. Μία ιδέα της Πρωτοβουλίας πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος. Στόχος των διοργανωτών είναι η ενημέρωση για τις επιπτώσεις στο φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον της περιοχής από την εγκατάσταση του προτεινόμενου αεροδρομίου. Στην ημερίδα θα δώσει το παρόν ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση των αεροδρομίων.
Ακόμα, συμμετοχή στην ημερίδα θα έχει και η Άννα Σερδάρη, κάτοικος Αρτέμιδας και πρόεδρος του πανελληνίου σωματείου Περιβαλλοντική Αρμονία, η οποία θα μεταφέρει την εμπειρία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Σπάτων από την εγκατάσταση και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επίσης, παρέμβαση με θέμα «Το αεροδρόμιο στην Πεδιάδα και η περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση» θα κάνει ο Αριστείδης Παπαδάκης, Συντονιστής της Γραμματείας του Δικτύου ΟικοΚρήτη. Τέλος, όπως αναμένεται, στην ημερίδα θα υπάρξει και ειδική ενότητα για την ενημέρωση των κατοίκων στο θέμα των απαλλοτριώσεων των περιουσιών τους, από δικηγόρο-νομικό σύμβουλο της Πρωτοβουλίας Πολιτών
Πηγές: www.tvxs.gr και εφ. "Δρόμος της Αριστεράς" (25-03-2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια προσωπικών αντιπαραθέσεων, Δεν αναρτώνται.
Δεν είναι ιστιότοπος προβολής προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Εξυπακούεται ότι τα ενυπόγραφα, αναρτούνται, χωρίς αξιολόγηση,
φυσικά και ΟΛΑ που αφορούν τα θέματα των αναρτήσεων του SITE